Projekt

Mi a célja?

A projekt célja az önkéntesség terjesztésével a fiatalok oktatási és nevelési lehetőségeinek, feltételeinek fejlesztése, valamint az aktív állampolgárság elősegítése. A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációjának elősegítése és az esélyegyenlőség támogatása is kiemelkedő szereppel bír a projektben.

Meddig tart a projekt?

2012. november 1-jétől 2013. október 31-ig, azaz 1 éven keresztül.

Hol valósul meg a projekt?

Elsősorban a három partner településen: Daruszentmiklóson, Dunaújvárosban és Nagykarácsonyban. Emellett azonban az egész kistérségre/járásra/vonzáskörzetre kiterjed a projekt hatóköre.

Mit csinálunk?

Létrehozunk egy Önkéntes Pont nevezetű irodát az egyesület székhelyén, Dunaújvárosban, ahol az irodavezető informálja az érdeklődőket az önkéntességről szóróanyagok segítségével. Itt nyilvántartjuk azokat a természetes személyeket, akik önkéntes munkát vállalnak (önkéntesek), valamint azokat a szervezteket/intézményeket (fogadó szervezet), akiknek önkéntesekre van szükségük.

Az Önkéntes Pont iroda kiegészül három mobil pont munkatárssal, mindegyik partner településről egy fő látja el ezt a feladatot. A mobil pont munkatárs segít az önkéntesek és a fogadó szervezetek felkutatásában és az önkéntes akciók szervezésében, valamint tartja a kapcsolatot az Önkéntes Pont irodával.

Az önkéntes munkavégzés társadalmi hajlandóságát erősítjük kommunikációval. Ennek érdekében kistérségi népszerűsítési roadshowt szervezünk a kistérség településein a települési nagy rendezvényekhez kapcsolódóan. A projektnek és az irodának saját arculatot készítünk. Az egyesület alhonlapot alakít ki, ahol az önkéntességgel kapcsolatos információk lesznek elérhetőek. Emellett többször megjelenünk a médiában, valamint kiadványt készítünk az önkéntességről, és ajándéktárgyakat osztunk. A projektek konferenciával zárjuk.

Fontos, hogy a hátrányos helyzetű munkavállalókat is megcélozzuk, akiket képzéssel és az önkéntes munkában való részvétellel a munkaerőpiaci integrációját is segítjük, valamint ezáltal jogosultak lesznek a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásra. Ennek érdekében Önkéntes Klubot is szervezünk a Munkaügyi Központ dunaújvárosi kirendeltségén.

Az önkénteseket és a fogadó szervezeteket felkészítjük az önkéntes munkára, csoportos és személyre szabott tanácsadással is. A fogadó szervezetek jogi felkészítésben is részesülnek.

Önkéntes akciókat is szervezünk, két rendezvénysorozat keretében, amelyek minden partner településen megvalósulnak, azaz összesen hat rendezvénysorozat jön létre.

Az első az Önkéntes Karácsony rendezvénysorozat (amely három alkalommal, három különböző helyszínen valósul meg), amely négy rendezvényből áll:

1. Ajándék (adomány) gyűjtési akció: megunt játékok, könyvek gyűjtése a településen (fogadó szervezet, azaz a lebonyolító az önkormányzat, az egyesület csak önkénteseket közvetít)
  2. Dekorációk készítése, ajándékok csomagolása: egy kézműves délután keretében (fogadó szervezet a “HÍD” Egyesület, biztosítjuk az önkénteseket, ellátmányt és anyagköltséget, a helyszínt azonban a partner település partnerként részt vevő iskolája biztosítja)
  3. Felkészülés: az önkéntes előadók felkészülése a műsorra (fogadó szervezet, azaz a lebonyolító az iskola, az egyesület csak önkénteseket közvetít)
  4. Műsor: a karácsonyi műsor lebonyolítása, az ajándékok kiosztása (fogadó szervezet, azaz a lebonyolító az önkormányzat, az egyesület csak önkénteseket közvetít)

A második rendezvénysorozat a Mit csinálsz önkéntesen?, (amely három alkalommal, három különböző helyszínen valósul meg), amely négy rendezvényből áll:

1. Előkészületek: karbantartási, felújítási munkálatok, stb. (fogadó szervezet az iskola, az egyesület csak önkénteseket közvetít)
  2. Közösségi Nap: önkéntesek által bemutatott, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló lehetőségek megismertetése a rendezvényen megjelenő, érdeklődő közvetett célcsoport számára. (pl.: sportegyesületek aktív tagjai, stb.) (fogadó szervezet a “HÍD” Egyesület, biztosítja az ellátmányt, némi anyagköltséget és az önkénteseket, helyszín az iskola)
  3. Utómunkálatok: takarítás, tereprendezés, szemétszedés az intézmény körül (fogadó szervezet az önkormányzat, az egyesület csak önkénteseket közvetít)
  4. Jövőtervezés: kreatív ötletelés a fogadó intézmény fejlesztési lehetőségeiről (fogadó szervezet a “HÍD” Egyesület, azaz biztosítja az önkénteseket, az ellátmányt és a helyszínt (például bérleti díjat fizet az iskolának))

A hat rendezvénysorozat mellett kapcsolódunk a Parázs Varázs Esélyegyenlőségi Napjához, valamint az önkéntesekkel segítünk játszóházat és farsangot szervezni a Móra iskolában, és kapcsolódunk az országos Önkéntesség Napja akcióhoz.

A Mesterségem címere néven futó akcióban a három partner iskolában osztályfőnöki órákon különböző foglalkozásokat űző önkéntesek mutatják be munkájukat, hogy a 7-8. osztályosok a pályaválasztás előtt jobban megismerjék az egyes szakmákat.

A megvalósítók számára szakmai műhelyeket szervezünk az önkéntesség fejlesztése témakörben. Szorosan együttműködünk a Megyei Önkéntes Központtal, részt veszünk a Megyei Önkéntes Expón, valamint hatékonyságmérési kutatást készítünk. A projekt tapasztalatait záró esettanulmányban foglaljuk össze.